POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

dinsdag 22 januari 2013

Uit een opmerkelijk interview: er moeten méér controles komen


Enkele dagen geleden verscheen in De Standaard een opmerkelijk interview met Herman Dams, Antwerps procureur, die met zijn Operatie Patser een ander beleid wil uittekenen. Een opmerkelijk interview, omdat er blijkbaar nog mensen op deze aardkloot rondlopen, die de vinger op de zere plek durven leggen.  Herman Dams dus.
Waarom Operatie Patser? “De ergernis over jongeren in opvallend dure wagens leeft al lang. De eerste reactie van elke Belg is: Dat zullen ze wel niet eerlijk hebben gekocht. Gevolgd door: Waarom doet de politie daar niets aan? Nu komt die vraag terug vanuit het OCMW. De assistentes moeten daar discussiëren met mensen over een verminderd leefloon, waarna ze diezelfde mensen in hun opvallende BMW zien wegrijden” (De Standaard, 12.01.2013).
 Op de vraag of het allemaal niet naar discriminatie ruikt? “Wij viseren geen groepen van mensen, wij viseren normafwijkend gedrag. En dat gedrag doet zich nu eenmaal voor in die wijken. Toeval of niet, het zijn nu eenmaal vooral allochtone jongeren die de zucht voelen naar zulke auto’s (…). Het kan niet meer zijn dat politie en parket niet meer mogen optreden omdat ze daarbij mogelijk tegen de schenen kunnen stampen van een of andere minderheidsgroep”.
Volgens sommige advocaten zou de politie daarmee de zware criminelen vrije hand geven? “Kleine criminaliteit is minstens even maatschappijontwrichtend. Als je de bevolking bevraagt over wat hen het meeste stoort, schrijft niemand boven aan de lijst witteboordcriminaliteit of de drugstrafiek (…) Een winkeldiefstal, druggebruik, een vechtpartij  - “Ach, dat moet kunnen, want die kleine crimineeltjes zijn zelf slachtoffer van de maatschappij”. Maar het is net dat normafwijkend gedrag dat een zware tol eist. Daar moet justitie, daar moeten wij met zijn allen meer in investeren. Zo geef je de mensen het gevoel weer in een leefbare maatschappij te wonen”.
Ik wens hem bij deze uitdrukkelijk véél succes toe met zijn nieuwe beleid. 

Geen opmerkingen: