POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

vrijdag 25 januari 2013

Stelende eksters van Laken


Ik dacht dat het vroegere Vlaams Blokvoorzitter Frank Vanhecke was die het ganse koningshuis ooit eens de stelende eksters van Laken noemde. Ik moest er aan denken toen de erfeniskwestie rond koningin Fabiola losbarstte. De stichting van Fabiola mag dan wel perfect wettelijk zijn, het sfeertje errond is dat véél minder, en de voorbeeldfunctie van monarchen wordt hier al helemaal onderuit gehaald. Voor het koningshuis van Saksen-Coburg-Gotha al ooit een voorbeeldfunctie heeft gespeeld.
Fabiola heeft dus een Fonds Pereos in het leven geroepen, waardoor ze een ‘fiscaalvriendelijke’ regeling heeft uitgewerkt voor de successie, voor de erfenis. Sinds de dood van haar man kreeg de koningin ongeveer 27 miljoen aan dotaties (‘Giften van het Belgisch volk’ zeg maar). Ze erfde ook miljoenen van haar man en heeft tal van bezittingen. Een vermogen opgebouwd met dotaties, met belastinggeld. En ze wil dit nu allemaal wegschenken – aan neven en nichten wel te verstaan – zonder een eurocent belasting op te betalen.
Ik moest ook aan collega Barbara Pas denken, die in de plenaire zitting van 10 januari deze koningin een perfect voorbeeld van integratie noemde: goed geïntegreerd (ze spreekt perfect Nederlands zoals we allemaal weten), men pakt poen bij de vleet, en op het einde zorgen we ervoor dat de belastingbetalers, die het allemaal bijeen hebben geschraapt, er ook zo weinig mogelijk van terugzien.
Komt er nu snel een wijziging? Allicht wel, al zal het wellicht bij enkele kosmetische ingrepen blijven. PS-coryfee Paul Magnette noemt het koningshuis in een interview met De Standaard niet voor niets een fundament van België. De politiek georganiseerde francofonie en het koningshuis zullen zichzelf niet fundamenteel laten verzwakken. Het blijft dus – vrees ik – bij wat kleine ingrepen.  

Geen opmerkingen: