POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

vrijdag 18 januari 2013

Om even over na te denken


Rechts is racistisch, is nationalistisch en bekrompen.  Links kijkt met een open geest naar de wereld, is universeler van geest dus, is totaal niet bekrompen en bestrijdt het racisme. Goede mensen vind je aan de linkerkant, de rechtse mensen moet je bestrijden. Iedereen ziet hierin duidelijk – hoop ik toch – de clichés die vandaag door bepaalde media worden verspreid, onbewust soms, maar wel constant.
Het is daarom goed allochtonen zelf bij gelegenheid aan het woord te laten. In Roeselare werd ik tijdens de jongste gemeenteraadverkiezingen aangesproken door verschillende allochtone mensen, die mij beloofden voor het Vlaams Belang te zullen stemmen. Want “er komen er veel te veel binnen, en ze profiteren van jullie sociale zekerheid”.
In De Morgen van 29.12.2012 laat men Nadia Fadil aan het woord, dochter van Marokkaanse ouders, en sinds enkele maanden docente antropologie aan de KULeuven: “Op een merkwaardige manier is rechts soms minder kleurenblind dan links. Dat heeft, vermoed ik, iets met rechtse, conservatieve waarden te maken. Als je de familiewaarden deelt, en bijvoorbeeld ook de mythe onderschrijft dat iedereen die hard werkt, er wel kan geraken, is je afkomst niet meer zo belangrijk”, aldus een toch wel àndere kijk op links en rechts.
De Morgen vraagt: “Zegt u nu dat links meer discrimineert dan rechts?”, waarop mevrouw Nadil antwoordt: “Racisme bestaat zowel aan de linker- als aan de rechterzijde. Het verschil zit in de manier waarop het wordt beleden. Links is, in zijn omgang met diversiteit, paternalistischer dan rechts. Als ‘ze’ de idealen van het humanisme omarmen, zullen ‘wij’ ze accepteren. Rechtse discriminatie is, hoe zal ik het zeggen, wat meer no-nonsens. ‘Ze’ mogen meedoen, op voorwaarde dat ze hard werken”.
Links zal het niet graag horen! Links is leugenachtig, terwijl rechts het eigenlijk liefst zo vrank en vrij houdt: werk je, pas je jezelf goed aan, dan moet individuele inpassing zeker kunnen. 

Geen opmerkingen: