POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

maandag 28 januari 2013

Ierland slaat zich door de crisis


In De Standaard (14.01.2013) een interessant artikel gelezen. De Ierse economie doet het blijkbaar weer beter dan vroeger en geraakt stilaan uit de crisis. Waaraan dit mooie herstel te wijten is? “In de eerste plaats aan kapitaal uit het buitenland, voornamelijk Amerikaanse multinationals” (zoals geweten woont er in de VS een zeer uitgebreide groep Ieren). Die multinationals zijn geïnteresseerd in Ierland omdat het “veel hoogopgeleide jonge mensen heeft. Door de crisis zijn die nog flink goedkoper geworden. En bovendien heeft de regering niet geraakt aan de lage vennootschapsbelasting van 12,5%”.
Het sociale klimaat is ook een doorslaggevende factor: “De nieuwe regering van premier Enda Kenny sloot in 2011 een pact met de vakbonden waardoor er geen nationale stakingen uitbraken”. Ieren staken dus niet.
De Ieren hernieuwden vooral hun landbouwbeleid: “Dit is een groen en nat land, uitstekend geschikt voor veeteelt en voedselproductie. Dat zijn we ook opnieuw gaan doen. We focussen daarbij op kwaliteit en dat werpt zijn vruchten af. In 2012 boekten we een recordexport van vlees en graan. En omdat de vraag naar deze producten blijft stijgen, is het ook een industrie met toekomst”.
Alles rozengeur en maneschijn? Niet alles natuurlijk. De jeugdwerkloosheid blijft hoog en het blijft moeilijk om onroerende goederen aan te kopen. Maar Ierland geraakt uit het diepe dal, zoveel is zeker.  

Geen opmerkingen: