POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

woensdag 30 januari 2013

267 gedetineerden ontsnapt


Op 4 jaar tijd zijn in België 267 gedetineerden uit de verschillende gevangenissen ontsnapt. Dit maakte de Minister van Justitie, Annemie Turtelboom (Open VLD), bekend in antwoord op een schriftelijke vraag. De minister verstrekte hierbij cijfers zowel over gesloten als halfopen instellingen als ook over de manier van ontsnappen, en moest toegeven dat het cijfer van ontsnappingen vrij constant blijft hangen tussen 65 en 70 op jaarbasis.
Opvallend is dat de halfopen instelling van Saint-Hubert goed is voor 106 van alle ontsnappingen. Wat de gesloten instellingen betreft, vallen vooral de cijfers van Brugge op (1 in 2008 en 4 in 2009), die van Merksplas (4 in 2009, 4 in 2011), en de ontsnappingen uit de gevangenissen Vorst en Lantin.
Wat de omstandigheden betreft, valt op dat nogal wat ontsnappingen gebeuren naar aanleiding van het bijwonen van cursussen in bijgebouwen van de gevangenis. In 2009 gebeurden 9 ontsnappingen van de 73 door gijzeling van personeel, en in 2011 was er al sprake van 11 ontsnappingen door gijzeling.  Ik betreur dat geen gegevens betreffende geweldpleging worden bijgehouden en dat het mij ook onmogelijk was van de minister te vernemen hoeveel van de ontsnapten opnieuw konden worden gevat. 

Geen opmerkingen: