POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

maandag 11 juni 2012

Zwitserland bereidt zich voor op einde euro


Men kan veel van de Zwitsers zeggen: dat ze saai zijn, dat ze een onbegrijpelijk taaltje spreken, dat ze het bankgeheim veel te sterk maken. Maar één ding kan men niet betwisten: Zwitsers weten iets van geld. En zij zijn zeer voorzichtig. Niets zonder planning dus.
De Zwitserse krant “Sonntags Zeitung” schrijft, na een interview met Thomas Jordan, de president van de Zwitserse Centrale Bank, dat er gewerkt wordt aan een noodplan, voor het geval dat de eurozone uit elkaar valt. “Volgens Jordan is er een werkgroep ingesteld die alle mogelijke scenario’s in kaart brengt, voor het geval dat landen uit de euro stappen”, aldus een verslag in het Financieel Dagblad, een Nederlandse krant (27.05.2012). Hij verwacht echter dat het noodplan nooit gebruikt hoeft te worden.
Zwitserland heeft een belangrijk doel voor ogen: eigen belang, het veiligstellen en stabiel houden van de Zwitserse frank. “Eén van de mogelijke maatregelen is het actief controleren van de geldstromen richting Zwitserland”, aldus verder het verslag.
De Zwitsers verschijnen niet graag onvoorbereid op het slagveld, dat is geweten. Niet alle Europese volkeren lijken zo voorzienig. 

Geen opmerkingen: