POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.





vrijdag 22 juni 2012

Er komen er steeds meer…


Het eiland Malta is de jongste jaren steeds vaker het toneel van grote migratiegolven waar het met amper 400.000 autochtone bewoners zwaar onder te lijden heeft. Het land is klein, is dichtbevolkt, en de nieuwkomers worden door de Maltese bevolking steeds vaker als bedreiging gezien. Water, arbeidsplaatsen en woningen: het komt allemaal onder druk te staan.
Malta trad in 2004 toe tot de Europese Unie. Sinds die tijd werd het land steeds vaker door Afrikaanse vluchtelingen opgezocht, want het ligt zeer strategisch tussen Afrika (de kusten van Tunesië en Libië) en Italië in. Honderden kwamen via Libië, en ondertussen leven meer dan 15.000 ergens op het eiland. En hoewel de Afrikanen niet agressief zijn, komen er steeds meer en wordt het eiland stilaan ook overspoeld door drugshandel en huisbreuk.
In het Duits-konservatieve weekblad Junge Freiheit wordt een kelner uit de hoofdstad Valetta aan het woord gelaten: “Als er niet snel iets gebeurt, is het met de welstand in Malta voorbij. De nieuwkomers zijn niet agressief, maar ze hebben geen geld en dan is de verleiding om toeristen te beroven, zeer groot. Vooral gevaarlijk is het aan de stranden, daar moet men werkelijk oppassen”.
Wat de bevolking ook ergert, zijn de open centra, waar de vluchtelingen – er zijn slechts heel weinig echte asielzoekers, de meeste zijn economische gelukzoekers – vrij in en uit kunnen. De omstandigheden in de kampen worden door Malta bewust zeer rudimentair gehouden, in de hoop zo nieuwkomers tegen te houden.
Met de val van de Libische dictator Khadafi heeft zich een vluchtelingenstroom in gang gezet, waar het einde nog niet in zicht is. Het doel is Europa, en de geliefkoosde ingangen zijn ondertussen gekend: Griekenland-Turkije, Lampedusa, Spanje, en Malta. Frontex, een soort Europese grenspolitie, blijkt onmachtig te zijn om de stroom tegen te houden. Nog maar twee weken geleden werd de Maltese minister van Binnenlandse Zaken gedwongen om ontslag te nemen, nadat nog maar eens honderden Afrikaanse vluchtelingen erin geslaagd waren het land binnen te komen. De oppositie bracht de minister ten val, nadat ze hem beschuldigde geen daadkrachtig beleid ter zake te voeren. Overal gaan stemmen op – ook in Malta – om komaf te maken met de Europese Unie, dat de problemen alleen maar lijkt te verergeren. Schengen ligt onder vuur.
En ze blijven maar komen… 

Geen opmerkingen: