POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

donderdag 21 juni 2012

Belastingen bereiken recordhoogte…dankzij Di Rupo


De verschillende maatregelen van de regering Di Rupo zijn de oorzaak van belangrijke belastingverhogingen, en het zakenblad De Tijd kopt dan ook (24 mei 2012) dat de belastingdruk in België nooit hoger was dan vandaag. 
“De belastingdruk in België bereikt in 2012 een historisch ongezien niveau”, aldus het Planbureau dat door de krant wordt geciteerd. Zo stijgt de fiscale en parafiscale druk met 1,6% tot 45% van het bruto binnenlands product (bbp). En we zullen het allemaal geweten hebben, want zowel ondernemingen als particulieren worden door de maatregelen getroffen.  Het is duidelijk dat in deze regering de liberale, belastingverlagende maatregelen dan ook ver te zoeken zijn – onvindbaar zijn, eigenlijk.
De belastingdruk bedroeg in 2011 in België 43,4%, terwijl die in de ons omringende eurozone slechts 40,9% bedroeg: we lopen dus verder ook en België kan zich tenminste op één vlak de ongeslagen kampioen noemen.
De conclusie van de krant is weinig hoopgevend: “Het is bijna zeker dat de belastingdruk de komende jaren verder stijgt. De federale regering signaleert in haar stabiliteitsprogramma dat de belastingen in de periode 2013-2015 zullen toenemen”. 

Geen opmerkingen: