POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

dinsdag 8 mei 2012

Twee verschillende politieke culturen


Dat dit land, België steeds kunstmatiger wordt, is een stelling die wij al lang verdedigen.  Dit land heeft twee politieke culturen, twee democratieën, en de tragiek van dit hopeloos ingewikkelde federale land bestaat hierin dat de demografische meerderheid haar meerderheid kwijtgespeeld is en decennialang gegijzeld wordt door een minderheid. En dat de Vlaamse partijen, die het beleid uitmaken, er zelfs niet in slagen – ondanks hun meerderheid – om hierin verandering te brengen.
Een volledig geblokkeerde democratie met andere woorden.
Commentatoren die de politiek in België volgen, soms vanop afstand, komen steeds meer tot hetzelfde punt: geef ruimte aan de twee democratieën om zichzelf te ontwikkelen. Voorzie je die ruimte niet, dan wordt de toekomst van de federale structuur zodanig zwaar belast, dat België dit niet zal overleven.
Ralf Falter, in een vorig leven journalist van De Standaard, heeft onlangs een boek gepubliceerd over de Belgische politieke geschiedenis. Daarin kunnen we letterlijk lezen: “Maar de politieke kloof blijft natuurlijk gigantisch groot. Dat zijn twee erg verschillende politieke markten. De Zwitsers hebben dat opgelost door extreem te decentraliseren. Als wij het in België willen oplossen, zullen we dat ook moeten doen” (De Standaard, 24.04.2012, “België, een geschiedenis zonder land”, De Bezige Bij, Antwerpen, 461 bladzijden). 

Geen opmerkingen: