POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.





donderdag 10 mei 2012

Het belang van het Nederlands


Van verschillende kanten worden steeds weer aangedrongen op het belang van een goede kennis van het Nederlands. Niet alleen voor allochtonen, die hier op een wettelijke manier verblijven en zich wensen te integreren, is een goede kennis van onze taal een ‘conditio sine qua non’, maar ook voor studenten en andere hoogopgeleiden trouwens. Nochtans gaat de Vlaamse – én de Nederlandse trouwens – voorkomendheid zover dat we gaandeweg steeds meer cursussen in het Engels aanbieden.
Een slechte zaak, vindt Ger Groot (hoogleraar filosofie en literatuur in Nijmegen) in Trouw. Hij heeft zijn studies in Frankrijk gedaan, en werd er ondergedompeld in een Frans taal- en cultuurbad. “Al wat mijn verblijf in Frankrijk zo indringend maakte, zal zo’n student (nu in Nederland) zijn onthouden (…) Nederlands hoefde hij niet te leren, moest het zelfs maar liever niet doen, want waarom zou hij?”
De conclusie van deze filosoof-hoogleraar is interessant en pleit voor een fier beleven van het Nederlands, door iedereen en op alle niveaus: “Dat komt niet alleen de nationale maar ook haar buitenlandse studenten uiteindelijk ten goede. Alleen dan heeft hun verblijf in den vreemde hen werkelijk iets bijgebracht dat hun leven raakt en waartegenover ze de goodwill kunnen voelen. En zullen zij wellicht ooit nog eens hun voordeel doen met kennis van onze mentaliteit, van de wonderlijke structuur van onze samenleving of van het geheim dat schuilt achter de verjaardagskalender op ieder Nederlands toilet”.
Een goede kennis van de Nederlandse taal? Niets dan voordelen. 

Geen opmerkingen: