POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

maandag 7 mei 2012

Over het regeerakkoord dat een écht relanceplan zou zijn…


U heeft het misschien inderdaad ook gelezen, maar volgens SP.A-voorzitter Tobback heeft de federale regering geen relanceplan van doen, want het regeerakkoord op zich is dat al. Wij zijn met andere woorden voldoende uitgerust om de crisis aan te pakken. Welke crisis trouwens?
Rik Van Cauwelaert in Knack is bijzonder scherp voor de kersverse SP.A-voorzitter: “Als Bruno Tobback zegt dat er geen relanceplan nodig is (…), dan heeft hij niet goed gekeken naar de situatie in Wallonië. Het Waalse Gewest zit opgescheept met een primair deficit (de ontvangsten min de uitgaven zonder rentelasten) van ruim 6,2 miljard euro. In 2006 stond het nog op 1,7 miljard euro. Het Waalse tekort weegt zwaar op de federale cijfers. Zonder een door de federale regering gestuurde relance raakt Wallonië hier nooit uit”.
Men schiet ook met scherp op de officiële werkloosheidscijfers: Volgens de RVA daalde de werkloosheid in 2011 met 3,8% ten opzichte van 2010. De werkloosheid slaat op 420.000. Met zo’n cijfers heb je inderdaad geen relanceplan nodig, alléén, aldus Knack, alléén kloppen de cijfers niet. De RVA gooide “gewoon een aantal groepen, zoals pas afgestuurden in wachttijd, tijdelijke, geschorste en oudere werklozen uit de statistieken”.  Eigenlijk moet men rekenen met ongeveer 1 miljoen werklozen.  

Geen opmerkingen: