POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

woensdag 23 mei 2012

Sterke stijging partnergeweld


Uit cijfers die de minister van Binnenlandse Zaken, Joëlle Milquet (cdH), op mijn vraag bekendmaakte, blijkt dat het aantal geregistreerde daden van partnergeweld op 4 jaar tijd met ruim 16% zijn gestegen. Zo telde men in 2007 al 36.732 gevallen van partnergeweld, een aantal dat in 2010 steeg tot 42.826 daden. Of anders: in 2007 telde men dagelijks 100 daden van partnergeweld, in 2010 al 117 gevallen – dagelijks!
In 2010 registreerde men in het Vlaams Gewest 50% van de daden van partnergeweld, in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ongeveer 8% en in het Waals Gewest bijna 41%. De stijging is de jongste jaren trouwens sterker in het Waals Gewest, dat in 2007 tekende voor 39,7% van de geregistreerde daden van partnergeweld. Een echte verklaring had de minister niet.
Ik wou van de minister weten of het klopt dat in Antwerpen bijvoorbeeld steeds meer Afrikaanse slachtoffers van partnergeweld bij de vluchthuizen aankloppen, en dat de vluchthuizen vol zitten met vrouwen die geen Nederlands spreken. De vraag naar de etnische afkomst van de slachtoffers en de daders kon de minister niet beantwoorden. Maar hoe kan men nu het beleid op de werkelijkheid afstemmen, als men niet eens voldoende gegevens bijhoudt of verzamelt over die werkelijkheid? Dit is weer typisch België: eerst moeten er zware incidenten gebeuren, vooraleer men tot actie zal overgaan. En dan zal het opnieuw te laat zijn… 

Geen opmerkingen: