POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.





donderdag 14 oktober 2010

Waals begrotingstekort dubbel zo groot

Er zijn van die persberichten die niet toevallig op het tweede plan verzeilen. Er zijn van die persberichten die hoogst belangrijk zijn – ook voor de verdere communautaire ontwikkelingen van België, voor zover er nog communautaire ontwikkelingen mogelijk zijn, natuurlijk – en die toch door de mazen van het net verdwijnen, ook in Vlaanderen.




Neem nu dit bericht op de webstek van De Redactie (op 06 oktober 2010) waaruit bleek dat het Waals begrotingstekort dubbel zo groot is als geschat. “Het tekort op de begroting van het Waalse Gewest zou oplopen tot 900 miljoen euro. Dat is twee keer zo hoog als eerder was geschat”.



De Waalse minister van Begroting, André Antoine (CdH) had eerder berekend dat het tekort van zijn gewest zou oplopen tot 400 miljoen euro, maar het Instituut voor de Nationale Rekeningen rekende het allemaal nog eens na en kwam op een bedrag tot bijna 900 miljoen euro. Belangrijk is verder dat het Waalse tekort fors hoger is dan wat door de Europese Unie is toegelaten, en dan kunnen er sancties tegen Wallonië volgen.



Ondanks het fameuze Marshallplan, waarvan al enkele keren werd aangekondigd dat wij zouden zien wat we zouden zien, en ondanks alle Vlaamse, federale en Europese steun blijft Wallonië er maar slagen het ene begrotingsrecord na het andere neer te poten.

Geen opmerkingen: