POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

donderdag 28 oktober 2010

Het Vlaams Belang doet er niet toe, zegt u?

Vorig weekend, zaterdag en zondag 23 en 24 oktober, kwamen enkele rechtsnationale en rechts konservatieve, EU-kritische partijen bijeen in Wenen. Voor Vlaanderen was het Vlaams Belang aanwezig in hoofde van Bruno Valkeniers, Philip Claeys en Filip Dewinter.


Als conclusie van de conferentie werd door de deelnemende partijen (Oostenrijkse FPÖ, Deense Volkspartij, Italiaanse Lega Nord, Slovaakse SNS, Zweedse Demokraten en Vlaams Belang) besloten om op Europees niveau een referendum uit te lokken omtrent de toetreding van Turkije tot de EU. De Europese wetgeving laat binnenkort toe dat op basis van 1 miljoen handtekeningen afkomstig uit minstens 7 landen een referendum kan worden gevraagd. Het is de bedoeling om met de betrokken partijen de noodzakelijke handtekeningen bijeen te brengen om een referendum uit te lokken.

Als het referendum inderdaad kan worden uitgelokt, staat het resultaat hiervan vast: de brede Europese opinie, zowel in noord als zuid, zowel in oost als in west, is in meerderheid tegen de toetreding van een niet-Europees land bij de Europese Unie. Maar of de superstaat EU zich hiervan iets zal aantrekken, is minder zeker. Het signaal van de nationalistische partijen is in elk geval duidelijk.Geen opmerkingen: