POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

maandag 18 oktober 2010

Het negationisme voorbij…

Het Manifest van de werkgroep De Warande zorgde voor enorme commotie, enkele jaren geleden. In het Franstalige landsgedeelte beperkte de kritiek zich meestal tot het puurste negationisme. Wat er niet is, moet ook niet opgehelderd worden, moet niet verklaard en uitgeklaard worden.

Een Franse zakenbank, Natixis, verbreekt nu voor de eerste keer dit Franstalige ontkenningsfront. En zij doet dit – heel bewust volgens een verslag in Le Soir (14.10.2010) – met het oog op de realisatie van “de splitsing van België”. Volgens berekeningen van Natixis is Vlaanderen in het Belgische bbp goed voor 57,9%, Brussel voor 18,7% en Wallonië voor 23,3%.

Volgens de drie experts, die een en ander berekenden, is de these volgens dewelke Wallonië alleen maar overleeft dankzij de transfers uit Vlaanderen, grotendeels overdreven. Grotendeels overdreven…er is dus toch iets van, blijkbaar? Natixis berekent de transfers van Vlaanderen naar Wallonië op zo’n 5 tot 7 miljard euro. Toch nog steeds vrij indrukwekkend, neen?

En dan kan het al zijn dat Wallonië misschien niet de financieel meest ondersteunde regio is van Europa, zaak is dat er sprake is van een decennialange transfer van Vlaanderen naar Wallonië. Niet in omgekeerde richting. En niet onmiddellijk met een afnemende trend. Wallonië ontvangt trouwens ook nog eens in grote mate Europese steun.

Het Franstalige ontkenningsfront is doorbroken. Nu komt het op de politieke wil aan om de beide regio’s los te laten, zodat Vlaanderen eindelijk kan investeren in eigen welvaart en welzijn. Zonder die sommen, die juist nodig zijn om de concurrentiepositie opnieuw op te vijzelen, in een bodemloze put te zien verdwijnen. Bedankt dus, Natixis!

1 opmerking:

Bruxelles zei

Tiens, alleen maar een deel van de artikel uitleggen, typisch vlaamsch. Een beetje verantwoordelijkheid nemen en België splitsen. vlaanderen wat wacht je op ? Onafhankelijkheid, NU. en laat ons met RUST !