POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

donderdag 21 oktober 2010

Multiculturele droom mislukt

“De Duitse bondskanselier Angela Merkel vindt dat de multiculturele samenleving in Duitsland is mislukt. Dat werd in het weekend bekend toen ze op een bijeenkomst van de jongerenafdeling van haar christendemocratische CDU-partij in Potsdam sprak, in een periode waarin het debat over het migratiebeleid is verhevigd.


Duitsland mankeert geschoolde werkkrachten en kan daarom niet zonder gastarbeiders. Maar die moeten zich integreren en zich de Duitse cultuur en waarden eigen maken, zo zei de bewindsvrouw”, aldus een verslag in De Standaard (18.10.2010).

Men kan zich de vraag stellen waarom Angela Merkel nu met deze opzienbarende vaststelling komt, nadat ook de christendemocraten in Duitsland jarenlang – opgejaagd allicht door de linkse mediamakers – het tegendeel bleven beweren. Tegen beter weten in soms. De reden ligt nogal voor de hand, meen ik. Thilo Sarrazin gaf – als lid van de sociaaldemocratische SPD – een enorm schot voor de boeg met zijn boek “Schafft Deutschland sich ab?”.Sociaaldemokraten zijn onverbeterlijke ‘Gutmenschen’, die het maar niet kunnen opgeven de “Nieuwe Mens” te vormen. In hun ogen is alles maakbaar. Terwijl de conservatief ervan uitgaat dat de mens niet wezenlijk te veranderen is, maar slechts gedeeltelijk, is de progressief ervan overtuigd dat men slechts een andere maatschappij moet installeren om hem gelukkig te maken. De multiculturele samenleving kan dus, met voldoende goede wil. Conservatieven denken dat dit een wensdroom, een gevaarlijke daarenboven, zoals ook het boek van Sarrazin heeft aangetoond.Sarrazin heeft nog meer aangetoond: uit recente opiniepeilingen blijkt tot 60% van de Duitse bevolking achter zijn analyse te staan. Een politieke partij die in dat gat springt, kan zeker rekenen op een bonus van 20%. Allicht heeft de CDU van mevrouw Merkel gedacht dat het niet slecht is, als eerste grote politieke partij een “ferme politieke stelling” in te nemen. Het worden dus nog boeiende tijden, nu ook in Duitsland het multikul-debat ten gronde is losgebarsten.

Geen opmerkingen: