POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.





dinsdag 5 oktober 2010

België magneet voor Oost-Europese gelukzoekers door soepel steunbeleid

Elke dag opnieuw lijkt ons wel in het gelijk te stellen met onze politieke en maatschappelijke analyses. Of het nu gaat om de communautaire onderhandelingen – of wat daar nog moet voor door gaan – of andere zware maatschappelijke problemen als veiligheid of vreemdelingen: het Vlaams Belang heeft jaren geleden al voorspeld, wat nu werkelijkheid aan het worden is.




In het financiële dagblad De Tijd verscheen in het weekend van 2-3 oktober een vrij scherp bericht over OCMW-steun aan allochtone steuntrekkers. België is zowat hét beloofde land voor Oost-Europese gelukzoekers die met valse papieren aan verblijfsvergunningen geraken en daarmee naar het OCMW stappen voor een leefloon.



Wat wij voorspelden, is nu aan het gebeuren: de OCMW’s kunnen de toeloop niet meer aan, en vooral, de financiële belasting begint op het ganse sociale zekerheidssysteem te drukken. De reden is duidelijk, aldus een verslag in De Morgen: “De zogenaamde ‘Belgiëroute’ is populair omdat België in tegenstelling tot de meeste EU-landen geen voorwaarden stelt voor steun. Nederland, Frankrijk en Duitsland sluiten in hun sociale wetgeving expliciet bijstand uit aan buitenlanders die werkloos zijn of nog niet bijgedragen hebben aan de staat”.



In dit pamperland kan iemand die nog geen enkele dag heeft gewerkt, aanspraak maken op een leefloon van 740 euro per maand voor een alleenstaande, aldus De Tijd. De betrokken diensten die de papieren moeten controleren, zullen toch wel een en ander tegenhouden, denkt u? De Tijd ontneemt u alle illusies terzake: “Ons systeem is zo lek als een zeef. Er is amper controle op de geldigheid van verblijfsdocumenten van EU-onderdanen. De OCMW’s die geconfronteerd worden met mensen die niet aan verblijfsvoorwaarden voldoen, mogen dat wegens hun beroepsgeheim nergens melden”.



En wij maar braafjes onze belastingen betalen, onze boetes betalen, de vele Belgische regeltjes volgen, terwijl België als staat volledig faalt. Foert!

Geen opmerkingen: