POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.





donderdag 7 oktober 2010

Het Griekse drama is nog niet voorbij – gevolgen voor België?

Volgens een bericht in de gratiskrant Metro (29.09.2010) wordt het voor Ierland en Portugal steeds moeilijker om geld te lenen op de financiële markten. “De rente op het Ierse en Portugese staatspapier steeg gisteren tot het hoogste niveau in 10 jaar”, aldus een verslag. Voor de voormalige Keltische tijger – wie herinnert zich niet de economische boom in Ierland enkele jaren geleden? – wordt het steeds duurder om nieuw geld te lenen, en Portugal, dat ook deel uitmaakt van de PIGS-groep (Portugal, Ierland, Griekenland en Spanje), moet dus ook steeds meer betalen.




Verder weet de krant te melden dat “ondanks deze problemen Europese noodhulp voor Ierland nog niet aan de orde is, zo heeft de woordvoerder van de Europese Commissie verklaard. De Ierse regering zal al het nodige doen om zijn financiën op het juiste spoor te krijgen”.



Zo komen we stilaan in “Belgisch vaarwater” natuurlijk. Want als er één staat in de Europese Unie is, die zijn financiën niet in orde heeft, als er één lidstaat is met een staatsschuld boven de 100% van het bbp en nochtans niet wordt vermeld in de PIGS, dan is dat wel België. Ondertussen betaalt ook België een stijgende rente. Het ziet er dus allemaal niet zo goed uit voor Belgenland, vooral omdat een fundamentele staatshervorming noodzakelijk is om de financiën van de twee landen, Wallonië en Vlaanderen, een stuk gezonder te maken.



Houdt het financiële de komende maanden goed in het oog! De problemen komen trouwens ook in een andere vorm op ons af: levensverzekeringsmaatschappijen garandeerden in het verleden een netto-rente van 4,25% op hun producten, en sinds enkele jaren garanderen zij nog steeds een rente van 3,75%. Ze komen in nauwe schoentjes, want de aanhoudend lage rente maakt het onmogelijk om die beloftes waar te maken. Levensverzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen zullen allicht in de problemen komen. Zal de overheid dus – net als bij de banken – opnieuw moeten bijspringen? We zijn benieuwd.

Geen opmerkingen: