POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

donderdag 5 februari 2009

Etiketten kleven en het opgeheven vingertje

Voor enkele dagen was er opnieuw commotie in kringen van progressief en kaviaar etend links. Uit een studie van de KU Leuven bleek immers dat bijna de helft van de Vlaamse kiezers een negatieve opvatting over de islam en de moslims had. Zo vond bijvoorbeeld 46% van de Vlamingen dat de islam geen bijdrage kan leveren aan de westerse cultuur, en 49% zag de islam zelfs als een bedreiging voor Europa.

Verschrikkelijk, zo’n cijfers, zeker als men al die progressieve inspanningen ziet om de mensen toch maar te overtuigen van de overduidelijke “verrijking” die het samenleven van mensen van verschillende etnieën en culturen voor ons, autochtonen, zou moeten betekenen.

Onmiddellijk na het bekend geraken van de resultaten reageerde links op een voor de hand liggende manier: bankbliksems en het opgeheven vingertje. Het ligt natuurlijk allemaal aan die domme Vlamingen zelf. Zoals een coördinator Minderhedenforum: “Islam komt vooral aan bod als het over problemen gaat. Media hebben nu eenmaal oog voor wat negatief is, voor wat fout gaat in een samenleving”.

Een islamleraar die het tot volksvertegenwoordiger schopte: “Naar het schijnt ben ik een goed geïntegreerde allochtoon. Maar het wringt. Dat ik nog altijd de grondregels van de islam moet uitleggen aan een Vlaming die het na al die jaren nog niet weet” (Het Nieuwsblad, 27.01.2009). Inderdaad, u leest het goed: het zijn de Vlamingen die zich eigenlijk slecht integreren. Als het de schuld niet is van de media, of van de Vlamingen, dan is het schuld van het onderwijs. “Want ze beginnen met een achterstand aan het integratieproces”.

En zo kunnen we nog een tijdje verder gaan. Nochtans gaan de overheden – de Belgische en de Vlaamse – plat op hun buik om de allochtonen ter wille te zijn en hen vooral geen strobreed in de weg te leggen. Taalcursussen, inburgeringscursussen, voorrangsbehandeling bij toewijzing van woningen, bij toekennen van jobs, enzovoort. Nu wil de Vlaamse regering zelfs de term ‘allochtoon’ uit het straatbeeld verwijderen. “Het integratiebeleid neemt Vlamingen met wortels in andere culturen als doelgroep, zonder mensen een etiket op te kleven”, aldus Vlaams minister Keulen (Het Belang van Limburg, 24.01.2009).

Vlamingen mogen dus geen etiketten meer kleven. Turken – sorry, Vlamingen met wortels in de Turkse cultuur – mogen dat blijkbaar wel. En als ze de woorden van hun Turkse premier willen navolgen, moeten ze vooral Turks blijven. In Hasselt kwamen onlangs meer dan 11.000 Turken bijeen, om Erdogan toe te juichen, die hen opriep goede burgers in de verschillende Europese staten te worden, maar vooral Turks te blijven en zich vooral niet te assimileren.

Turken – sorry, Vlamingen met wortels in de Turkse cultuur – voelen steeds minder de neiging om zich te integreren en wensen Turks te blijven. Ze hebben lak aan onze cultuur. Ze hebben lak aan onze waarden, ze hebben eigen waarden en beleven eigen waarden zonder dat hen hier een strobreed in de weg wordt gelegd. Waarom zouden zij zich aanpassen?

Alleen Vlamingen mogen géén etiketten kleven natuurlijk!