POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.





woensdag 8 oktober 2008

Nieuwe Franse machtsgreep

Natuurlijk ben ik, net als zoveel burgers, blij dat de twee banken gered zijn, blij vooral voor de werknemers van de beide financiële instellingen. De voormalige Bacob-bank – de bank van het ACW, u weet wel – kreeg, na een tussenstap bij Artesia, tenslotte als definitieve naam Dexia opgekleefd. Nadat ook hier de internationale financiële crisis voor enorme onrust zorgde, greep de Belgische regering in, en plaatste zij oud-politicus Jean-Luc Dehaene aan het hoofd. Daarmee lijkt de cirkel gesloten en wordt ACW weer ACW. Of dit een goed teken is, durf ik ten zeerste betwijfelen. Zette men eerder de socialist Verwilst bij Fortis aan de deur, dan wordt nu een andere oud-politicus binnengehaald…Hij zal er wellicht zetelen samen met Jan Renders, algemeen voorzitter van het ACW.

Met de gebeurtenissen in en rond Fortis haalde de Belgische overheid niet onmiddellijk goede punten. Zelfs systeemkranten kunnen er niet meer tussenuit te wijzen op de zware machtsgreep van Frankrijk op het financiële (en dus economische) weefsel van dit land. Niet alleen kreeg Frankrijk een blokkeringsminderheid in Dexia, maar erger is de macht die BNP Paribas in Fortis kreeg.

Opnieuw, want onze partij klaagde in het parlement al enkele keren de machtsgreep van Frankrijk aan op onze energiemarkt en de energievoorziening, wat vooral gebeurt door de fusiemaatschappij Suez GdF. Frankrijk controleert er zowat de ganse Belgische energievoorziening mee (onder andere Fluxys en Fluxys International, de nog op te richten vennootschap die de gasterminal in Zeebrugge zal beheren).

De rol van enkele Franstalige politici valt ook professor Paul De Grauwe (KULeuven) op: “Fortis is in Franse handen gevallen omdat wij zo stom zijn geweest om het aan de Fransen te verkopen. De regering heeft de meubelen verkocht tegen een bradeerprijs. Natuurlijk is BNP erg blij omdat het voor een appel en een ei onze grootste bank verwerft” (De Morgen, 07.10.2008).

De krant vervolgt: “De Grauwe ziet er vooral een ‘moment van ideologische verdwazing in’, met name bij minister van Financiën Didier Reynders (MR), die niet wou weten van het alternatief van een volledige nationalisering naar Nederlands model van de Belgische Fortistak”.

Voor de controle van Fortis België en Luxemburg kreeg de Belgische overheid geen geld, maar aandelen in PNB Paribas. Wat als PNB het op de beurs slecht zou doen? Wat dan met “onze” aandelen? Zullen de vele Vlaamse kranten dan blijven volhouden dat onze Eerste Minister het als boekhouder zo goed gedaan heeft?

Het moet duidelijk zijn dat wij als Vlaams Belang een parlementaire onderzoekscommissie blijven eisen om zowel de rol van de controlerende CFBA als van de besturen van de verschillende banken, die in de crisis betrokken geraakten, uit te zoeken. Het kan toch niet dat men na de fusies, afsplitsingen en geldinbreng gewoon weer over gaat tot de orde van de dag?