POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

donderdag 16 oktober 2008

drugs en criminaliteit

Een bericht zonder verdere commentaar, een bericht uit de regionale bladzijden van Het Laatste Nieuws (15.10.2008). Het Openbaar Ministerie vordert in een belangrijke drugszaak 6 jaar celstraf tegen de hoofdverdachte. I., een Russisch-Moldaviër, is het kopstuk van de goed georganiseerde bende, hij laat zich, aldus het persbericht, omringen door luitenanten, een knokploeg, chauffeurs, en andere helpers. 18 (jonge) mensen in het totaal, die allemaal op het proces terecht staan. “Een crimineel imperium in West-Vlaanderen”.

Het bericht gaat verder: “Duizenden xtc-pillen, honderden grammen cannabis en cocaïne. Hij deinsde er niet voor terug om mensen te bedreigen, in elkaar te laten slaan of onder druk te zetten”. De maffia in West-Vlaanderen…

Omdat het aftappen van de telefoon niet helemaal volgens de regels van het spel zou zijn gebeurd, eisen sommige verdachten een voorwaardelijke straf, zodat ze eigenlijk niet moeten gaan zitten. Nu moet men de gewone (en de minder gewone) burger toch maar eens proberen uit te leggen waarom een misdrijf of een misdaad minder erg wordt omdat het aftappen van de telefoons niet helemaal wettelijk zou verlopen zijn…Is een moord minder moorddadig omdat het aftappen niet helemaal wettelijk is gebeurd? Heeft het dealen van drugs minder slachtoffers gemaakt omdat de verdachten niet helemaal volgens de regels van het spel werden afgeluisterd? Is dit de richting die men ons rechtssysteem wil laten uitgaan?