POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

maandag 4 november 2013

Minder bankkantoren, meer bankautomaten

Het sluiten van bankkantoren blijft een constante, blijkt uit cijfers die ik van de minister van Financiën,  Koen Geens (CD&V), in antwoord op een schriftelijke vraag ontving. Maar vooral het verdwijnen van zelfstandige bankagenten valt in hoge mate op.
In 2007 waren er nog 4.793 zelfstandige agenten, in 2012 is dat aantal intussen verminderd tot 3.640, een daling van 24%. Daartegenover is het aantal bemande bankkantoren ook verminderd, maar niet in dezelfde mate: in 2007 bijvoorbeeld waren er nog 8.451, in 2012 was dit aantal verminderd tot 7.460, een daling van ‘slechts’ 12%.
Wat de regionale spreiding van de bankkantoren betreft, stel ik vast dat het aantal in verhouding vrij hoog blijft in het Vlaams Gewest (met 69% van alle bankkantoren), en in verhouding dus veel lager ligt in het Waals Gewest (met slechts 24,2% van het totaal aantal kantoren). Tezelfdertijd is al een tegenbeweging bezig, en merkt men in verschillende regio’s al een vraag naar méér gepersonaliseerd bankadvies, en dus (opnieuw?) meer bemande bankkantoren…

Het shET

Men zou kunnen vermoeden dat het aantal bankautomaten in dezelfde mate gestegen is als het aantal agenten en bankkantoren gedaald is, maar die redenering wordt niet door de cijfers bevestigd. Het aantal self bankingeenheden, verhoogd met het aantal bankautomaten dat opgesteld werd op plaatsen zoals metrostations en luchthavens, en de bankautomaten in de muurgevels van banken, steeg in de afgelopen 5 jaar met slechts 5%: van 14.931 tot 15.658.

Geen opmerkingen: