POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.





donderdag 7 november 2013

Kroatië en het EU-lidmaatschap: ontwaken uit een boze droom


Sinds het toetreden van Kroatië tot de EU op 1 juli 2013 is de export van het land ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar met 11 procent gedaald. Dat blijkt uit voorlopige berekeningen. In de maand augustus was de daling zelfs 19 procent in vergelijking met dezelfde maand in 2012, schrijft Poslovni Dnevnik (vertaling Presseurop).

Volgens de krant is Kroatië door de aansluiting bij de EU meer blootgesteld aan internationale concurrentie en is het privileges kwijtgeraakt die samenhingen met het lidmaatschap van de Centraal-Europese Vrijhandelsassociatie CEFTA.

Opmerkelijk genoeg had de Britse anti-Europapoliticus Nigel Farage deze evolutie nog voor de toetreding van Kroatië tot de EU voorspeld. In een interview met de Kroatische televisie in juni ll. zei hij daarover het volgende:

‘Een land dat 800 jaar heeft gevochten voor onafhankelijkheid heeft haar autonomie na twintig jaar nu opgegeven aan de mensen in dit parlement. Alle bureaucraten en politici juichen, want voor hen is het alsof ze de loterij hebben gewonnen. Duizenden Kroatische bureaucraten zullen nu zeer rijk worden.’

Rond minuut 5 legt Farage uit dat de Duitse economie dermate dominant is geworden dat die enkel nog zichzelf dient en dat alle andere landen daar de gevolgen van ondervinden:

’Mocht Kroatië daar onder lijden, dan zal het pas beseffen dat het gevangen zit in een economisch systeem dat geen nooduitgangen heeft.’




Dan zijn er nog de miljarden aan Europese steun die in Brussel liggen te wachten in verschillende EU-fondsen maar die niet aan Zagreb kunnen worden overgemaakt om de eenvoudige reden dat Kroatië zich onvoldoende heeft voorbereid op de administratieve vereisten die zulke subsidies vergezellen.

Geen opmerkingen: