POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

woensdag 6 november 2013

Waren de financiële transfers niet hoog genoeg?

Di Rupo, de koning, het hoopje goed gesubsidieerde culturele, politieke, en sociaaleconomische toplaagje van dit land, aangevuld met de voetbalploeg ‘The Red Devils’ proberen er alles aan te doen om een Belgiëgevoel te krijgen. Voorlopig zonder al te veel succes, meen ik. Je kunt natuurlijk geen krant meer open doen, geen televisie meer opzetten, of geen reclame meer openen, zonder dat de schreeuwerige Belgische kleuren in je gezicht slaan. Maar nog eens: zonder al te veel navolging. In mijn straat, en in de andere straten van mijn stad zie ik eigenlijk weinig Belgiëgekte.
Het is nochtans duidelijk dat in hoofde van een aantal belanghebbenden het Belgiëgevoel dringend moet terugkeren. Het is ook duidelijk waarom de dames en heren in de uitgelezen kringen van weldenkenden die mening verkondigen. Er is de komende jaren véél geld nodig om de boel draaiende te houden. Bijzonder véél geld.
En dan torpederen bepaalde persberichten ook nog eens de hoeraberichten van het establishment. Zo lees ik in zowat alle kranten dat 1 Waals kind op 4 arm is.  Geen haar op mijn hoofd denkt eraan mensen in de miserie na te wijzen, maar dit bericht is toch bijzonder slecht voor de Belgische samenhang, voor de zo geprezen – en zo broodnodige, als men het bericht goed leest – Belgische solidariteit.
De armoede ligt een pak hoger in Wallonië dan in Vlaanderen. 38% van de Walen zou geen onverwachte uitgave van 1.000 euro aankunnen. De kosten voor verwarming zijn voor 10% een groot probleem. 6% heeft geen geld voor een tweede gezonde maaltijd.
Na het succes van het Marshallplan – Waals minister-president heeft tientallen verklaard dat het plan aan het aanslaan was, dat de werkgelegenheid groeide, dat Wallonië de achterstand had ingehaald, of aan het inhalen was – en na de tientallen jaren miljardentransfers, zowel vanuit Vlaanderen, maar ook vanuit de EU,  is de armoede in Wallonië dus nog steeds schrijnend hoog?

Het wordt stilaan duidelijk waarom het Belgiëgevoel dringend nieuw leven moet worden ingeblazen. Heel wat facturen wachten op betaling. De Vlaamse gezinnen houden zich maar best heel goed vast aan hun bretellen, dit nieuwe Belgiëgevoel zal hen opnieuw véél geld kosten. 

Geen opmerkingen: