POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

donderdag 30 augustus 2012

Zonder België omdat het moet, of blijven we het toch verder mét België proberen?


Op de jongste editie van de IJzerwake werd het Duitse jong-konservatieve weekblad Junge Freiheit gratis verspreid. Voor de gelegenheid stond het weekblad in het teken van Vlaanderen en de strijd voor Vlaamse onafhankelijkheid. Enkele van de hoofdartikels waren voor de gelegenheid zelfs in het Nederlands vertaald. Een mooi en lovenswaardig initiatief. Al bleek de vertaling niet altijd even geslaagd.
Het weekblad opent elke uitgave met een uitgebreid en interessant interview. Voor deze ‘Vlaamse’ uitgave werd professor Maddens van de KULeuven geïnterviewd, een man die zijn scherpe kritische pen in het verleden nooit heeft gespaard, noch voor België, noch voor een soms inspiratieloze Vlaamse Beweging.
Zo herhaalt hij in deze uitgave zijn thesis dat het goed mogelijk is dat de V-partijen na de nationale en regionale verkiezingen van 2012 de meerderheid in Vlaanderen zouden kunnen behalen en dus een regering zouden kunnen vormen, een regering die een pro-autonomistische koers zou varen en het Vlaams-Belgisch conflict in een nieuwe fase zou kunnen brengen.
Inderdaad, een hypothese die we nu en dan eens horen. Alleen: wat blijft van die strategie over als N-VA elk gesprek, elk coalitiegesprek met het Vlaams Belang weigert? Zoals journalist Buts in haar artikel verder in het weekblad schrijft: “N-VA stelt zichzelf voor als een ongevaarlijke versie van het Vlaams-nationalisme. Weliswaar streeft ze naar onafhankelijkheid als ver einddoel, maar tot die dag zullen nog vele federaliseringsprojecten volgen (…) N-VA zelf zegt tegen het cordon sanitaire te zijn, maar weigert gesprekken over samenwerking. Nochtans zijn bepaalde programmapunten van het Vlaams Belang “niet noodzakelijk vals te noemen”.
Volgens Junge Freiheit heeft N-VA met andere woorden de sleutel in handen. Maar of ze die ook zal gebruiken, eventueel met als gevolg dat ze macht moet inboeten? 

Geen opmerkingen: