POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

vrijdag 17 augustus 2012

Allen tegen Assad


Uit de commentaar van succesauteur,  Midden-Oostenexpert en Professor dr. Peter Scholl-Latour in het conservatieve Duitse weekblad Junge Freiheit: “Een echte kans op succes voor de opstand in Syrien tegen machthebber Basjar al-Assad zou er echt niet zijn, als buitenlandse krachten er niet op uit zouden zijn het regime te val te willen brengen. Tot die coalitie behoort onder andere Saoedi-Arabië, dat uit religieuze overwegingen het laatste seculiere regime in het Arabisch-islamitische werelddeel wil vervangen. Tot die coalitie behoort ook Qatar, als geld- en wapenleverancier, Qatar dus dat ook in Libië al een fundamentele rol heeft gespeeld. En tot die coalitie behoren ook de VS, voor wie Syrië de verbinding van Iran naar de Middellandse Zee vormt. De VS willen op deze manier verhinderen dat Teheran haar relaties met de sjiïtische Hesbollah in Libanon verder uitbouwt.
Wat komt er, eens Assad zal gevallen zijn? De moslimbroeders van Syrië zijn een stuk radicaler dan die van Egypte, dat is gekend. Er moet mee worden gerekend dat de Alawieten, die als religieuze minderheid een belangrijk aantal hoge functies uitoefenden, het slachtoffer zullen worden van een bloedbad. Ook de 10 miljoen christenen, die door Assad werden beschermd, zullen onder enorme druk komen te staan. Het zou hen wel eens kunnen vergaan zoals de geloofsbroeders in Irak”. 
De vraag is dus allang niet meer: voor of tegen Assad, maar wel: wat nà Assad? Zoals in eerdere uitgaven van de zogenaamde Arabische Lente – Marokko, Tunesië, Egypte, Libië, enzovoort – heeft Europa ook nu weer géén antwoord.  

Geen opmerkingen: