POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

donderdag 9 augustus 2012

Chinese bezetting van Tibet en het magere protest van België


Er zijn van die plaatsen in de wereld waar een Vlaams-nationalist eigenlijk niet anders kan, dan diepe solidariteit te voelen. Neem nu Tibet. China beschouwt Tibet als een ‘Chinese provincie’ en gedraagt er zich ook naar: het doet er alles aan om de authentieke, originele cultuur ongedaan te maken, de taal, de geschiedenis af te nemen en de “sinoïsering” zo volledig mogelijk door te voeren.
China is een belangrijke handelspartner, en gelet op het belang van de economie in deze geglobaliseerde wereld verwondert het allicht niemand dat het internationaal protest zo stilletjes weerklinkt. Nochtans heerst ook in Tibet een echte oorlogstoestand, en worden regelmatig mensen opgepakt.
De Tibetaanse monniken zijn het hart van het verzet en reeds in 2009 vonden de eerste zelfverbrandingen plaats als vorm van protest tegen het Chinese beleid. Op mijn schriftelijke vraag antwoordde de minister van buitenlandse zaken, Didier Reynders (MR),  dat er sinds die dag “een onrustwekkende stijging van zelfverbrandingen is geweest. Tot op heden hebben in totaal meer dan 40 Tibetaanse monniken en nonnen zichzelf in brand gestoken, van wie de meesten aan hun verwondingen zouden zijn bezweken”.
Wat doet België? Het kaart de problematiek aan – aldus de minister – en ze “uiten hun ongerustheid over de recente gebeurtenissen in de regio en de mensenrechtenproblematiek”. Ik meen mij te herinneren dat de ingreep in Libië een stuk luidruchtiger gebeurde…

Geen opmerkingen: