POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

donderdag 16 augustus 2012

Nationale Bank en Planbureau door Di Rupo in hun blootje gezet?


In het Knack-magazine van donderdag 9 augustus lezen we een sterk verhaal over de wijze waarop in dit land aan politiek wordt gedaan. In tegenstelling tot wat Di Rupo de jongste maanden voorhield, blijkt dat de economie in België te krimpen, wat een nieuwe begrotingscontrole onmiddellijk na de vakantie noodzakelijk maakt.  “In het tweede kwartaal is de Belgische economie gekrompen met 0,6% (…) Een forse krimp. Volgens Geert Noels, hoofdeconoom van Econopolis, was het tweede kwartaal van 2012 het slechtste in 19 jaar(…)”. 
Ook het derde kwartaal zou er behoorlijk negatief uitzien, en de meeste economen gaan er vanuit dat er over het ganse jaar 2012 geen economische groei zal zijn.
De cijfers op zich zijn “een blamage voor het Planbureau, de Nationale Bank en de regering-Di Rupo. Want half mei ging het Planbureau er nog van uit dat de Belgische economie in 2012 met 0,1% zou groeien”.  En premier Di Rupo verklaarde tot verbazing van velen in het begin van juni: “Ik denk dat de economische groei dit jaar 0,5 of 0,6% zal bedragen, terwijl die in de eurozone min 0,3% is”.
Wat is er gebeurd? Gaan we in België de Griekse toer op, met vervalste cijfers en vervalste boekhouding? Volgens Knack heeft het allemaal met begrotingscontroles te maken. “De plotse opwaartse bijstelling van de groeiverwachting door de Nationale Bank en het Planbureau in juni lijkt vooral geïnspireerd door verlangens van de regering om een makkelijke begrotingscontrole te kunnen hebben”. Het verschil tussen deze gemakkelijke controle en de controle op basis van echte ‘groei’-cijfers  - eerder krimpcijfers dus – bedraagt ongeveer 1 miljard euro. 

Geen opmerkingen: