POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

vrijdag 16 december 2011

Marokko krijgt eerste islamitische premier


Voor het eerst in zijn geschiedenis krijgt Marokko een islamitische premier, zij het een van de gematigde soort: Abdellah Benkirane van de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling. Daarmee lijkt maar geen einde te komen aan Noord-Afrikaanse en Arabische staten die stilaan – als dominostenen in een dominospel  - omvallen in de richting van islamitisch geleide staten.
Eerder waren ook al Turkije, Tunesië en andere gevallen. Andere staten zullen wellicht volgen: in Egypte hebben de Moslimbroeders in elk geval ook de tweede ronde van de parlementsverkiezingen overtuigend gewonnen. De Partij voor Vrijheid en Rechtvaardigheid (deel uitmakend van de Moslimbroederschap) sleepte recent 36 van de 54 zetels in de wacht – een duidelijke overwinning dus. In Syrië wordt de opstand van het volk deskundig gestuurd en in de hand genomen door allerlei islamitische groeperingen. Bahrein, Syrië, en nog een trits andere landen zouden kunnen volgen.
Merkwaardig ook, en opvallend, is de misleiding bij dit soort revoluties. Zogenaamde Europese en multiculturele experts van de Arabische en islamitische kwestie maakten zich begin dit jaar nog op voor een zogenaamde Arabische lente: de bevolkingen van de onderscheiden Noord-Afrikaanse en Arabische staten kwamen in opstand en wilden meer transparantie, minder corruptie, meer democratie en minder betutteling. Dat was toch de officiële versie. Uiteindelijk blijkt dat ze vooral één ding wilden: meer islam.
De nabije toekomst zal in elk geval vrij snel duidelijkheid verschaffen. Vraag is in hoeverre en met welke gevolgen de allochtone bevolkingsgroepen in Europa de verkiezingen her en der zullen aangrijpen om ook méér islam te eisen. Hoe zullen de ‘bange, blanke mannen’ daarop reageren?  

Geen opmerkingen: