POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

dinsdag 20 december 2011

China rukt op, ook in België


Ik stelde een aantal vragen aan de ontslagnemende minister van Financiën, de heer Reynders, en ontving van zijn opvolger met volheid van bevoegdheid, de heer Vanackere, een antwoord: zo gaat dat deze dagen in het Parlement.
Ik volg voor het Vlaams Belang in de Commissie Buitenlandse Zaken onder andere het dossier China op, en kreeg van minister Vanackere een aantal cijfergegevens die ik u niet wil onthouden, want die trekken een aantal diepgaande sporen. Zo is de Volksrepubliek China de 7de grootste exporteur van goederen naar België geworden. In 2010 importeerde België voor 12.655 miljoen producten vanuit China. Een stijging van bijna 22% ten opzichte van 2009. 2009 betekende trouwens ten gevolge van de economische crisis een terugval, zodat de import in 2010 ongeveer op het punt zit van 2008.
Mocht u denken dat wij textiel, textiel en nog eens textiel uit China invoeren, dan heeft u het mis. “België importeert hoofdzakelijk machines en toestellen vanuit China. 26,5% van de totale invoer vanuit China bestaat uit producten uit dit segment: diodes, transistors en halfgeleiders, elektrische apparaten voor telecommunicatie, printtoestellen”, aldus de minister. Textiel is natuurlijk ook een belangrijke importcategorie en vertegenwoordigt 14,23% van de invoer.  Daarnaast worden voornamelijk meubels, matrassen, speelgoed en elektronische spellen ingevoerd.
Opvallend is de afname van de metaalsector in de invoer. In 2008 bedroeg het aandeel van de metalen in de invoer nog 16,7%, in 2009 was dit gedaald tot 8%. 

Geen opmerkingen: