POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

maandag 16 juni 2008

"Turkije MOET lid worden van de EU"

Men moet het zichzelf proberen voor te stellen: De Europese Unie dringt bij de Amerikaanse president aan dat bijvoorbeeld Mexico zou kunnen aansluiten bij de Verenigde Staten van Amerika. Een zeer ongeloofwaardig scenario, vindt u? Het is nochtans exact wat de Amerikaanse president opnieuw in Europa is komen doen.

In Metro (11.06.2008) leest men het volgende: “Turkije zou moeten aansluiten bij de Europese Unie. Dat heeft de Amerikaanse president Bush verklaard op de laatste EU-VS-top van zijn ambtstermijn”. Letterlijk zei Bush in Slovenië het volgende: “Ik ben ten gronde van mening dat Turkije lid zou moeten worden van de Europese Unie”.

Nu is het in het internationale volkerenrecht not done om zich te gaan moeien met interne aangelegenheden van andere naties, staten en allianties. Maar Bush heeft – in de traditie trouwens van zovele van zijn voorgangers – niet anders gedaan. Dit is de tweede maal dat hij de Europese Unie dringend verzoekt om Turkije als lid op te nemen in de EU. Alsof het niet aan de Europese Unie toekomt om zelf te beslissen wie het wenst op te nemen! Alsof het de VSA zijn, die gaan bepalen welke landen tot Europa behoren!

Wat de rechtsgrond is waarop Bush zich baseert om zich in interne Europese aangelegenheden te moeien, is mij onbekend. Ook inzake Albanië en Kosovo heeft Amerika heeft trouwens met intern-Europese aangelegenheden gemoeid. En inzake Turkije heeft Amerika nog wat goed te maken natuurlijk: toen de definitieve inval in Irak zou gaan beginnen, verleende Turkije méér dan wat hand- en spandiensten. In eerste instantie beloofden de VSA vrije toegang tot de Koerdische olievelden in Noord-Irak, maar Amerika kan deze belofte niet inlossen. Is het lidmaatschap van de EU voor Turkije de pasmunt voor de inzet in Irak?

Het moet stilaan duidelijk worden dat Amerika in haar buitenlandse politiek alleen haar eigen doelstellingen uitvoert. Eigenbelang is het enige wat haar drijft in de zaak van het lidmaatschap van Turkije in de EU. Eigenbelang is het enige wat haar drijft in Kosovo en Albanië. Het is tijd dat Europa wakker schiet, en ook haar belangen eens verdedigt.

1 opmerking:

Joeri Verschaeve zei

De Yankees zijn er inderdaad nog steeds heilig van overtuigd dat zij een goddelijke missie hebben om de wereld goed advies te geven en in te grijpen waar nodig. Je kunt dit vergelijken met franstaligen die ervan overtuigd zijn een goddelijke missie te hebben de wereld tot de francofonie te bekeren...