POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

maandag 9 juni 2008

Federale overheid overbodig!

De overkoepelende vereniging van Vlaamse ondernemers, VOKA, plaatst al langer dan vandaag vraagtekens bij de efficiëntie van de federale overheid. Op dit punt leunt ze trouwens heel dicht aan bij de Vlaamse Beweging – waarvan het Vlaams Belang deel uitmaakt – die ook al decennialang aandringt op véél meer bevoegdheden voor het Vlaams niveau, zodat Vlaanderen een échte staat kan worden, met volledige fiscale, economische, juridische en politieke bevoegdheid.

Dat de Vlaamse ondernemers er ook meer en meer zo over denken, vermoedden we al. Dit wordt nu overduidelijk aangetoond door de resultaten van een opiniepeiling waaraan 560 Vlaamse ondernemers deelnamen. 55% heeft het meeste vertrouwen in de Vlaamse overheid, 40% in de lokale stadsbesturen en slechts 5% in de federale overheid.

Inzake het vertrouwen in de administratie scoort de lokale administratieve diensten dan weer het best: 51% van de ondernemers. 42% van de ondernemers heeft een heel goed oog in de Vlaamse administratie, Maar slechts 7% van hen plaatst de federale administratie op de eerste plaats.

Ook inzake de efficiëntie van de verschillende overheden zien we ongeveer hetzelfde beeld: slechts 9% van de ondernemers vindt dat de federale overheid een efficiënte werking neerzet. Vlaanderen: 36%. De lokale overheden: 40%. Misschien nog belangrijker: de evolutie van de efficiëntie in het beeld van de ondernemers. “De federale overheid zou de jongste 5 jaar voor meer ondernemers een negatieve houding hebben ontwikkeld: tegenover 20% ondeernemers die de jongste 5 jaar een positieve evolutie ziet, staan 36% die een negatieve evolutie opmerkt”, aldus het rapport (VOKA-tribune, juni 2008).

De conclusie van VOKA kunnen we zo tot de onze maken: “De federale overheid zorgt er naar de mening van de ondernemers amper in om een van haar primaire opdrachten af te werken: zorgen voor een beleid dat ook effectief tot resultaat leidt en een rechtszeker omgevingskader schept om in te wonen en te werken”. Dit federale, Belgische niveau is voor steeds meer mensen totaal overbodig. Het Vlaams Belang vindt dan ook dat dit niveau best kan worden opgedoekt. Opgeruimd staat trouwens netjes.

Geen opmerkingen: