POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

donderdag 19 juni 2008

Gewoon pure gebiedsroof

Voor De Morgen was het de zoveelste grap in de communautaire vaudeville: ‘die domme en bekrompen Vlamingen toch, die niet inzien dat de oplossing gewoon in een stukje grond van 2,5 op 3,5 km zit’. Over de Franstalige eis naar een corridor tussen Wallonië en Brussel: “En als we Brussel nu eens uitbreiden met een lap bosrijke villagrond van 2,5 km op 3,5, die het gewest verbindt met Wallonië, in ruil voor de splitsing van het arrondissement Brusel-Halle-Vilvoorde? Hahaha. Goede grap, en nu, ernstig. Dit is ernstig”.

Het scenario van een ‘corridor’, een stuk Vlaams grondgebied dat Brussel met Wallonië moet verbinden, ligt wel degelijk – of moeten we zeggen: opnieuw – op de federale onderhandelingstafel. Dat berichtte Le Soir dit weekeinde. Het wijst erop dat de Franstaligen, die in woorden nochtans vasthouden aan de Belgische staat, de facto de boedelscheiding voorbereiden. Op zich een goede zaak, al kan van het overhevelen van Vlaams grondgebied natuurlijk geen sprake zijn. Het Vlaams Belang ziet niet in waarom Vlaanderen gebiedsafstand of welke toegeving dan ook zou moeten doen om de splitsing van B-H-V te realiseren. Bovendien lijken de Vlaamse regeringspartijen het eigen Vlaams regeerakkoord vergeten, waar de “onverwijlde splitsing zonder prijs” staat ingeschreven.

Tenslotte proberen de Franstalige politici deze corridor, die gewoon neerkomt op een gebiedsuitbreiding van Franstalig België, en dan de eerste zal zijn in een ganse, lange reeks ‘kleine’ gebiedsuitbreidingen in de Vlaamse Rand rond Brussel, als oplossing te verkopen. Een slechte oplossing. Herinnert u de faciliteiten? Men heeft de Vlamingen de faciliteiten proberen te verkopen met dezelfde argumenten: het ging allemaal zo’n vaart niet lopen. De faciliteiten waren uitdovend en na 10 jaar ging men de faciliteiten gewoonweg kunnen afschaffen.

Het bleken niets meer dan verkoopstrucjes te zijn om de Vlamingen en vooral de Vlaamse oppositie te sussen. Dat men dezelfde trucendoos nu bovenhaalt, wijst erop dat een akkoord in de maak is. Een slécht akkoord zoals het zich laat aanzien.

Geen opmerkingen: