POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

maandag 19 augustus 2013

Worden bankklanten bij een volgende bankencrisis onteigend?

In de elektronische Nieuwsbrief “Deutsche Wirtschafts Nachri chten” van 9 augustus 2013 kon men eerder verontrustend nieuws lezen over de evolutie van de Europese banken en de positie van de spaarders bij die banken. Het financieel toonaangevende land Zwitserland heeft als eerste Europees land – zij het dat het géén EU-lidstaat is – regels goedgekeurd over de manier waarop banken, die failliet gaan, spaarders kunnen onteigenen. Tevens worden maatregelen genomen om de vlucht naar spaargeld tegen te gaan. Goed om weten, al is het maar omdat Vlamingen de naam hebben  hun spaargeld ook bij de banken te parkeren, zelfs tegen heel lage spaarquotes.  
De toezichthoudende overheid Zwitserland, Finma, besloot dat bankklanten van de Zwitserse banken UBS en Credit Suisse in Zwitserland gegarandeerd worden tot 100.000 Zwitserse franken, en dat de gelden daarboven kunnen worden aangesproken om de banken te redden. Belastingbetalers zullen in de toekomst dus niet meer worden aangesproken. Bij een dreigend faillissement neemt Finma het beleid van de bank over en kan dus overgaan tot dit concreet crashplan.
Hiermee geeft Finma – dat in deze de voorstellen van de Duitse minister Schäuble volgt, dat ondertussen is overgenomen door de voorzitter van de Europgroep, Jeroen Dijsselbloem – onmiddellijk ook aan dat een nieuwe bankencrisis tot de mogelijkheden behoort. Net als de Deutsche Bank hebben de beide genoemde Zwitsers banken UBS en Credit Suisse immers miljardenrisico’s uitstaan aan derivaten.
Groot nadeel voor de genoemde banken is nu wel dat ze gedwongen zijn hogere interesten uit te betalen aan diegenen die hen geld zouden lenen. Het risico op de vernietiging van de leningen bij die twee banken is reëel bij een bankencrash.

Interessant tot slot is het bericht van dezelfde weblog dat de andere Europese staten zullen volgen. In Duitsland zou die regeling kunnen worden uitgevaardigd voor de Commerzbank en voor de Deutsche Bank. Vraag is welke Belgische of Vlaamse banken onder deze regeling zouden kunnen worden gevat?  

Geen opmerkingen: