POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

vrijdag 9 augustus 2013

Scotland the brave

Sommige nationalistische stromingen, bewegingen, partijen slagen er overduidelijk wel in om de culturele sector warm te maken voor het nationalistisch project, iets wat in Vlaanderen minder goed lijkt te lukken. Blijkbaar is de koudwatervrees bij sommige artiesten in België groter dan in een aantal andere landen.
Zo sprak de bekende Schotse zangeres Annie Lennox, bekend als zangeres van Eurythmics, en bij verschillende media geboekstaafd als de meest succesvolle vrouwelijke artieste op de Britse eilanden, zich al jaren geleden uit voor een onafhankelijk Schotland, en steunde zij hiermee de SNP, de Schotse nationalistische partij. In één adem riep zij de SNP op werk te maken van een Schotland zonder kernenergie. Annie Lennox is trouwens niet de enige, voor haar waren er talloze andere Schotten, in binnen- en buitenland, die zich achter het onafhankelijkheidsstreven zetten, al zal Soan Connery wel de bekendste blijven natuurlijk.

Sommige internationaal bekende artiesten hebben minder moeite met het woord nationalisme dan sommigen in Vlaanderen. En nu kan ik mij niet voorstellen dat onze Vlaamse artiesten minder lef, minder durf zouden hebben dan de buitenlandse artiesten. De Vlaamse Beweging zelf heeft ondertussen zoveel verschillende kamers, dat ongeveer iederéén zich er zou moeten kunnen thuis voelen.  Zou het dan toch die Belgische subsidiepolitiek zijn? Zou het de politiek correcte druk zijn die de Vlaamse culturele sector belet om de stap naar Vlaamse onafhankelijkheid te zetten? 

Geen opmerkingen: