POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

donderdag 22 augustus 2013

Er is een goed nationalisme en …een minder goed

Naar aanleiding van de voorstelling van het programma van de Waalse Feesten heeft de Waalse minister-president het nodig gevonden om nog eens – tot in den treure dus – het “open en verdraagzaam” Waals nationalisme te zetten tegen het bekrompen, op zichzelf terugplooiend Vlaams-nationalisme. Al ooit een Vlaams nationalist het Waals nationalisme horen verwijten dat het nazistisch, fascistisch of racistisch zou zijn? Neen? Ik ook niet, maar van enige wederkerigheid is in dit apenland geen sprake. Geen wederkerigheid betreffende respect, geen wederkerigheid betreffende de jaarlijkse transfers, niets.
Minister-president Demotte wil de Waalse identiteit bevorderen, en we kunnen hem daarin zeker volgen: ook de Vlaamse Beweging, ook de Vlaams-radicale partij die het Vlaams Belang is, wil hetzelfde voor Vlaanderen. Vlaanderen heeft zich altijd afgezet tegen de Belgische constructie, tegen het Belgische multiculturele model, tegen de Belgische wafelijzerpolitiek en compromissencultuur, maar nooit tegen Wallonië of tegen een Waalse identiteit.

Het is daarom bijzonder bedroevend de volgende kwetsende zinnen te moeten lezen (Le Soir, 21.08.2013): “Onze identiteit definieert zich niet door anderen kleiner te maken. Bij ons verrijkt het debat over de identiteit zich met een debat over de verschillen, het is het tegendeel van de negatie van de verschillen”. Het nationalisme is met andere woorden slecht in Vlaanderen – want Vlaanderen moet de Belgische facturen blijven betalen natuurlijk, en de boel draaiende houden, nietwaar? – en goed in Wallonië, want daar is het “mobilisateur”. En open, vooral open! 

Geen opmerkingen: