POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.





woensdag 14 augustus 2013

Steeds hogere belastingen. Méér mensen in de schulden

De pers berichtte het uitgebreid: Op donderdag 8 augustus ‘vieren’ wij – als laatste lidstaat van de Europese Unie tussen haakjes – onze “Tax Liberation Day”. Waarmee onmiddellijk ook is gesteld dat werknemers in dit land het zwaarst worden belast in Europa en dat de belastingen nog toenemen. Dit alles berekend door het auditbedrijf Ernst & Young.
“Dit jaar valt de “Tax Liberation Day” in ons land drie dagen later dan in 2012. Dat blijkt uit een studie van New Direction en Institut économique Molinari, die op basis van gegevens van Ernst & Young de kalender opstellen”, aldus een verslag in De Standaard (07.08.2013). België blijft daarmee ook de kampioen van de belastingdruk. Het ‘reële belastingtarief’ van een Belgische werknemer bedraagt nu 60,25%, in vergelijking met een EU-gemiddelde van 45,06. In Cyprus wordt het loon op arbeid het minst belast en valt de “Tax Liberation Day” al op 14 maart. Ierland volgt op 24 april, Malta op 29 april en het Verenigd Koninkrijk op 13 mei.
En net nu publiceren de kranten berichten dat bijna 130.000 gezinnen in dit land meer schulden dan bezittingen hebben, wat uit een studie van de Europese Centrale Bank blijkt. Men mag mij van populisme beschuldigen, maar ik trek in elk geval de rechte lijn van een superbelast landje naar mensen in betalingsmoeilijkheden. Misschien is de rechte lijn wat kort door de bocht, maar het verband is in elk geval duidelijk. Daarom pleiten steeds meer actoren ervoor om de overheidstekorten niet in de eerste plaats op te vangen door hogere inkomsten (méér belastingen zeg maar) maar door lagere uitgaven.
Neen, het einde van de tunnel is nog lang niet in zicht, zoveel is duidelijk

Geen opmerkingen: