POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

donderdag 7 februari 2013

Weldra Griekse toestanden?


Toch als we bepaalde kranten mogen geloven. België is namelijk hard op weg om het “Griekenland van de vergrijzingspolitiek” te worden, zo zou uit een rapport van het ratingbureau Fitch blijken (Het Laatste Nieuws, 23.01.2013).  Fitch heeft berekend dat als Europa, als de Europese landen niets ondernemen om de vergrijzing aan te pakken, er tegen 2050 een nieuwe schuldencrisis dreigt.
Veel lidstaten zijn niet voorbereid, dat is ook het geval voor België, klinkt de harde kritiek. Reden is dat de afhankelijkheidsratio – “de verhouding tussen 65-plussers en de werkende bevolking – momenteel 14,2% bedraagt en dat die tegen 2050 volgens Fitch 34% zal zijn. Momenteel dus zijn we met 7 werkenden om 1 gepensioneerde te onderhouden, tegen 2050 zijn dat er maar 3 meer om 1 gepensioneerde te onderhouden. En landen als Japan (69%), Portugal (63%) en Spanje (62%) zijn er nog erger aan toe.
Zonder nieuwe en dringende maatregelen, aldus Fitch, moet België op zoek naar bijna 1.000 miljard euro om de vergrijzingsfactuur op te vangen, of 247% van het bruto binnenlands product.  Waarmee België de slechtste leerling van de klas is. Verschillende wetenschappers stelden al voor om de pensioenleeftijd op te trekken tot 67 jaar. De OESO gaat nog een stuk verder en had het onlangs over een pensioenleeftijd van 73 jaar…
België, het land van de gemiste kansen. Geblokkeerde democratie en gemiste kansen: zou dat samengaan?  

1 opmerking:

Anoniem zei

Hallo Mr Logghe , ik ben 67 jaar jong en in mijn beperkte familie en kennissen kring vallen de mensen van mijn leeftijd en jonger als de vliegen , ze hebben heel hun leven gewerkt en betaald maar zijn nu niet meer ten laste van de staat .Hoezo vergrijzing ?? Zou men niet beter van verbruining spreken ?
Met vriendelijke groeten ,
Annie De Mey