POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

vrijdag 22 februari 2013

Meer dan 2,2 miljard euro crimineel geld onderschept


Bijna 4 keer zoveel euro aan witwassen of financiering van terrorisme werd in 2012 door de Belgische politie onderschept, aldus het antwoord van de minister van Financiën, de heer Steven Vanackere (CD&V) op een schriftelijke vraag van mezelf.
In 2011 werd er door de Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) 671 miljoen euro crimineel geld onderschept (daaronder ook geld dat bestemd was voor de financiering van terrorisme). In 2012 steeg dat bedrag tot ruim 2,2 miljard euro.  Ongeveer de helft van de betrokkenen in de dossiers die de CFI doormeldt, heeft de Belgische nationaliteit (de andere helft heeft dus een vreemde nationaliteit) en 80% van de betrokkenen is in België gevestigd.
Opvallend is verder ook de stijging van het aantal meldingen van verdachte activiteiten. De financiële sector en de niet-financiële beroepen in het kader van het anti-witwasdispositief maken met naam veel meer melding dan vroeger van allerlei verdachte verrichtingen. In 2008 bijvoorbeeld waren er 15.554 meldingen, in 2011 was dat cijfer gestegen tot 20.001. 

Geen opmerkingen: