POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.





dinsdag 1 februari 2011

Zonder staatshervorming géén regering

Daar komt samengevat de mening van Vandeurzen op neer. Neen, niet de CD&V-minister, maar wel Urbain Vandeurzen, ex-topman van VOKA en dus niet de eerste de beste in de Vlaamse ondernemerswereld. “Een totaal geblokkeerd formatieberaad, noodzakelijke sociaaleconomische hervormingen die uitblijven, een halfslachtig interprofessioneel akkoord, een dalende concurrentiekracht…België blijft vierkant draaien en heeft al een paar keer kortstondig de aandacht van de financiële markten getrokken. Meer en meer stemmen roepen op om een regeerakkoord af te sluiten, het maakt niet uit hoe. “Daar ben ik het totaal niet mee eens”. Zonder grondige staatshervorming géén regering dus.




In Knackmagazine (27.01.2011) maalt deze nochtans zeer minzame man zijn woorden niet: “Sommige politici misbruiken de onrust op de financiële markten ter versterking van hun onderhandelingspositie. Er wordt een schaakspel gespeeld met de welvaart van burgers en ondernemingen. Een regering zonder structurele hervormingen is een non-regering en dat is gevaarlijker dan de onderhandelingen te laten doorlopen”.



Want er moet wel dégelijk worden hervormd in België, diepgaand en fundamenteel hervormd – daar heeft de betoging van de 30.000 in Brussel blijkbaar toch geen antwoord op. Vandeurzen: “Een van de uitdagingen is een arbeidsmarkt op maat van de deelstaten. De VDAB is bevoegd voor activering en moet de werklozen naar een job leiden. Komen de werkzoekenden in de sanctioneringsfase terecht, dan vind ik het absurd dat dit dossier opnieuw naar het federale niveau van de RVA verschuift. Meer verantwoordelijkheid voor de deelstaten betekent dat ze de dossiers zelf moeten opvolgen. Dan zie ik echt niet in wat die duizenden RVA-ambtenaren op federaal niveau nog moeten doen”.



Het Vlaams Belang wil verder gaan dan Urbain Vandeurzen, véél verder, dat is bekend. Maar dit signaal van een belangrijke Vlaamse ondernemer mag en kan door belgicisten, neo-belgicisten en andere voorstanders van het status quo niet zomaar in de wind worden geslagen…

Geen opmerkingen: