POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.





woensdag 2 februari 2011

“Geef toch een paar gemeenten op…”

Tijdens de druk bijgewoonde eerste bijeenkomst van het World Economic Forum in Davos werd België door de Amerikaanse professor Nouriel Roubini als een van de volgende risicolanden genoemd in de Europese schuldencrisis. De lage economische groei en het forse deficit wees hij aan als voornaamste oorzaken.




Terwijl dit land steeds verder wegzinkt in het politiek, economisch en sociaal moeras, beginnen ook een aantal Vlaamse commentatoren in Waalse richting te wijzen als oorzaak van de jarenlange status quo, dat de welvaart van ons en van onze kinderen bedreigt. “De bottomline is dat de Franstaligen – niet gehinderd door sp.a of Groen! – het bij een paar oppervlakkige wijzigingen wilden houden. Zij zijn altijd voor de status quo geweest. Die hebben ze nu, met hun veto, opnieuw verkregen. De Vlaamse koe blijft melk geven. Maar of ze zich daarom winnaars mogen voelen? Neen, ze zijn met de toekomst van het land aan het spelen. En uiteindelijk zal ook hun kiespubliek daar het slachtoffer van worden. Net als de Vlaming”, aldus Paul Geudens in Gazet van Antwerpen (27.01.2011).



De stellingenoorlog van de jongste maanden heeft bij de Franstaligen de indruk gewekt dat ze aan de status quo konden vasthouden, is dan weer de overtuiging van professor Maddens (De Standaard (27.01.2011). “Al die verzoenende signalen die vanuit Vlaamse hoek zijn uitgestuurd, hadden de bedoeling om het pad te effenen voor de koninklijke bemiddelaar. In werkelijkheid hebben ze zijn werk juist bemoeilijkt, omdat de Franstaligen hierdoor de indruk kregen dat de wind aan het keren was in Vlaanderen. De Vlaamse partijen moeten nu dringend een sterk signaal geven om hen op andere gedachten te brengen”.



Inderdaad, wanneer zal Bart De Wever eindelijk eens een deftig, uitgewerkt splitsingsvoorstel op tafel leggen? Wanneer wordt de gaspedaal eens ingeduwd? Het wordt stilaan tijd dat andere taal wordt gesproken. Tijd om eens buiten de Belgische lijntjes te kleuren.



Wie dat alvast nog niet door heeft, is professor Bruno De Wever. In een interview dat in Knack verscheen, vond de professor zelfs dat een uitbreiding van Brussel (mét annexatie van een aantal Vlaamse gemeenten natuurlijk, wat had u gedacht?) wel moest kunnen. Vlaamsbewust als altijd stelde hij: “Offer een paar gemeenten op waar nu toch al 80% van de mensen Frans spreekt”. Dit is nu juist NIET het soort signalen dat de Franstaligen uit de stellingen zal halen. Waarom zouden ze?

Geen opmerkingen: