POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.





maandag 21 februari 2011

Leren omgaan met andere culturen of leren functioneren in onze cultuur?

“Geef het treinticket af met je rechterhand” en “kijk vrouwen niet in de ogen”. Twee van de tips die de treinbegeleiders van de NMBS hebben gekregen over ‘omgaan met andere culturen’. Het document “maakt deel uit van een sensibiliseringsopleiding” (Het Nieuwsblad, 08.02.2011). Daardoor probeert de NMBS te voorkomen dat “zij bij het controleren van de biljetten uitgescholden of aangevallen worden”.




De meeste gevallen van agressie zouden namelijk voortvloeien uit moeilijke controles die uit de hand lopen.



En daarmee is het dus gezegd: wij passen ons wat aan, en klaar is kees? Leert men dan ook in Afghanistan of in Iran omgaan met andere culturen? Neen, als wij in die landen komen – of waar ook ter wereld – dan vinden wij het maar gepast dat wij ons onmiddellijk aanpassen aan de gebruiken ter plaatse.



Het is mijn inziens een teken van enorme zwakte – iets wat mensen uit islamitische culturen zeer snel door hebben en er voordeel uithalen – en zeker geen teken dat men van mensen van andere culturen, die zich blijvend in onze maatschappij willen vestigen, integratie verwacht. Een teken van lafheid ook. Het doet mij wat denken aan mensen, die geconfronteerd met een uit de hand lopende ruzie, rap rap het hoekje omlopen, om zo toch maar zelf geen zaken over het hoofd te trekken.



Een slecht teken dus! En de wereld compleet op zijn kop, vind ik.



Geen opmerkingen: