POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.





vrijdag 11 februari 2011

Is het multiculturalisme alléén in België dan een succes?

Politici doen er meestal heel lang over tot ze de werkelijkheid in al zijn rauwe naaktheid durven erkennen. Maar goed, ook David Cameron, de Britse premier, heeft erkend dat multiculturalisme mislukt is in Groot-Brittannië. In een opgemerkte toespraak “stelde hij de mislukking van het multiculturele beleid in Groot-Brittannië aan de kaak”, aldus een verslag in De Morgen (07.02.2011).




Cameron hield zijn toespraak in Duitsland, waar kanselier Merkel onlangs vergelijkbare uitspraken deed. Ook Nederland, Denemarken, Noorwegen en nog enkele andere Europese staten willen een strakker integratiebeleid. Zo “verwierp Cameron de passieve aanpak van de voorbije jaren en hield een pleidooi voor een veel sterker optreden van de staat op terreinen als vrije meningsuiting, democratie en gelijke burgerrechten”.



Het niet durven beklemtonen van de eigen nationale identiteit heeft “jonge moslimmannen in de vangarmen van de islamisten gedreven”.



Wat mij toch steeds weer verwondert bij dit soort persberichten: waarom blijven bepaalde mensen – vooral dan uit progressieve hoek zo blijkt, want conservatief ingestelde mensen gaan immers sterker uit van de onveranderlijkheid van de menselijke natuur – waarom blijven bepaalde mensen toch steeds utopische dromen najagen, die in de kortste keren in echte nachtmerries eindigen?



En twee: wanneer wordt het multiculturalisme in België officieel begraven?


Geen opmerkingen: