POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.





maandag 14 februari 2011

Nultolerantie geraakt nog in de mode…

Nultolerantie, lik-op-stukbeleid, harde aanpak van de criminaliteit: dit zijn de maatregelen waarmee het Vlaams Belang al jaren geleden uitpakte. Onze maatregelen werden weggelachen als ‘onrealistisch’, ‘nodeloos hard’, en zouden ‘de rechten schenden’ van de vele jonge daders. U weet het beter dan ikzelf: de justitie keek in die jaren niet in de eerste plaats naar het slachtoffer, maar naar de dader, die in de maatschappij moest worden geresocialiseerd.




Nultolerantie vroegen wij, omdat men kleine en grote criminaliteit bij de wortel moet aanpakken en dat er geen gevoel van straffeloosheid mag ontstaan. Het Gentse parket wil 34 gekende amokmakers die fuiven in en rond Zelzate terroriseerden, systematisch oppakken en elk strafbaar feit vervolgen. Eind vorig jaar hadden de Vlaams Belang Jongeren in Zelzate betoogd voor meer veiligheid…eindelijk steekt men er dus de handen uit mouwen.



En het werkt, ja, het werkt. Zo heeft men in de Brusselse wijk Kuregem al wat ervaring met nultolerantie. Na weken – begin 2010 – van brandende auto’s, molotovcocktails en tientallen relschoppers, besloot de minister de nultolerantie in te voeren. Het aantal criminele feiten daalde er met 27% op een jaar tijd. ‘Onrealistisch’?



In Nederland is men nog creatiever. Zo heeft men in een probleembuurt, een buurt met bijzonder veel overlast, besloten om flats ter beschikking te stellen van jongeren, op voorwaarde dat ze de buurt helpen verbeteren. Zo moeten jongeren, die er komen wonen, een bepaald aantal punten behalen, want anders wordt er aan het huurcontract een einde gemaakt.



Er kunnen dus heel veel oplossingen worden bedacht en uitgewerkt. Maar men moet wel willen, natuurlijk. Men kan toch niet blijven volhouden dat men bepaalde maatregelen niet kan uitvoeren omdat ze door het Vlaams Belang worden voorgesteld?

Geen opmerkingen: