POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.





vrijdag 18 februari 2011

Dit is géén land!

Het is mijn overtuiging dat het onafhankelijkheidsstreven in Vlaanderen aan het doorbreken is. Niet omwille van allerlei romantische overwegingen, ook niet omwille van allerlei bekrompen-nationalistische of ronduit racistische ideeën of wat dan ook. Neen, steeds meer mensen hebben door dat België een lege doos is, en dat Vlamingen zich eigenlijk al jaren als konijnen voor een lichtbak gedragen. Veel Vlamingen zijn vooral bang dat het licht van de lichtbak uitgaat…




Mensen van alle slag, en mensen uit alle sociale lagen, hebben door dat België alleen bestaat omwille van het geduld van de Vlamingen. Steeds meer mensen hebben problemen “met de ondemocratische manier waarop deze staat in elkaar zit. En dat heeft weinig met gevoel te maken, daarvoor volstaat het je grijze cellen te gebruiken. Als je daar grondig over nadenkt, besef je dat een aantal belangrijke rechtvaardigheidsprincipes in België niet worden gerespecteerd”. Aan het woord is Jean-Pierre Rondas, VRT-producer (Radio Klara) en lid van de linkse Gravensteengroep.



“Als Vlamingen zijn wij verschrikkelijk solidair, dat is een vorm van sociale loyauteit. Welnu, daar staat nauwelijks een vorm van politieke loyauteit tegenover. Er heerst in dit land geen wederkerigheid, kijk maar naar de BHV-constructie, en transparantie is er evenmin. In Duitsland kun je met één muisklik precies te weten komen voor hoeveel geld de ene regio solidair is met de andere. Daar kun je het oneens mee zijn, maar het is tenminste transparant. In België kost het jaren studiewerk om te weten te komen hoeveel die transfers van noord naar zuid precies bedragen” (Knack, 09.02.2011).



Dezelfde Rondas verwijst naar een boek dat binnenkort verschijnt, “De Verenigde Staten van België”, waarin auteur Sottiaux stelt dat België geen democratie is. “Vanwege de grendelgrondwet: met een gewone meerderheid kan in dit land op institutioneel vlak niets beslist worden. De Franstalige minderheid kan alles blokkeren”.



De gedachte dat België eigenlijk nog hinderlijke gevolgen heeft voor Vlaanderen en voor de Vlamingen, zoekt en vindt haar weg naar de brede middenmassa. Deze stroom is niet meer te stoppen.

1 opmerking:

Marie Rose zei

Lollll. Ca c'est vraiment la meilleure de la journée. J'ai bien ris. Merci