POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

woensdag 17 maart 2010

Toename asielzoekers blijft durenDe journaliste in Het Nieuwsblad (05.03.2010) laat er geen onduidelijkheid over bestaan: “Het asielbeleid faalt. Dat zegt de oppositie, dat zegt de sector, dat zeggen de cijfers”. Voor wie er mocht aan twijfelen: het aantal asielzoekers stijgt spectaculair: “1.726 mensen hebben in de maand februari 2010 asiel aangevraagd in België. Dat zijn er 540 meer dan in januari en bijna 1.000 meer dan in februari 2009. Hotels en financiële steun zouden nieuwe kandidaten aantrekken”.

Ondertussen werd door verschillende partijen de praktijk aangeklaagd waarbij asielzoekers opnieuw – en tegen duidelijke voorspellingen van zowel internationale studies als het Vlaams Belang – opnieuw financiële steun wordt aangeboden. 500 euro per dag a.u.b.! Per kop. Onbegrijpelijk en een totaal verkeerd signaal.


Verschillende commentatoren zijn niet mals met hun kritiek, zoals ook in Het Nieuwsblad: “Vreemd? Wraakroepend? Het wordt nog beter. De Foyer, een instelling die zich bezighoudt met de opvang en begeleiding van nieuwkomers, heeft op haar website intussen het standaardformuliertje staan, waarmee asielzoekers die 500 euro dwangsom kunnen claimen. Ze moeten enkel nog naam en datum invullen en het hele zaakje bij de rechtbank bezorgen. De Foyer werkt grotendeels met overheidsgeld”. Met uw en mijn geld dus.


De overheid die haar burgers, die een heel leven lang heeft doen betalen om de overheid te doen draaien, betaalt die burgers ongeveer de laagste pensioenen van de EU uit. Diezelfde overheid subsidieert een instelling als de Foyer, die asielzoekers de instrumenten aanreikt om op een vlugge manier 500 euro per dag te ontvangen. Ik weet niet hoe men het allemaal probeert uit te leggen, en in naam van welke menselijkheid ook, logische verklaringen probeert te verzinnen voor dit soort praktijken, maar dit kan er bij mij niet in. Ik zal wel weer te simpel zijn, zeker?

Geen opmerkingen: