POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

dinsdag 9 maart 2010

Ook in februari meer faillissementen


Hetgeen de Cassandra’s van deze wereld – waar ik toe behoor, dit zal niemand verbazen – al lang voorspeld hebben, komt ook uit: deze financiële en economische crisis is nog lang niet over, wel integendeel. Het lijkt er zelfs eerder op dat de eigenlijke gevolgen nu nog maar zichtbaar worden. Zo meldde het onderzoeksbureau Graydon onlangs dat in februari 2010 niet minder dan 807 bedrijven in België over de kop zijn gegaan. “Nadat ook het januarirecord was gesneuveld, beleefden we nu de zwartste februari ooit op het gebied van failissementen”, aldus een verslag in De Tijd (02.03.2010).


Al bij al een stijging van ruim 3% wat betreft de eerste twee maanden van dit jaar. In totaal gingen al 1.671 bedrijven ten onder, met een pak werkgelegenheid die eveneens verloren ging.


Als wij even kijken naar de regionale opsplitsing van de faillissementscijfers, dan leren ons de statistieken van Graydon dat vooral in het Brusselse veel bedrijven over de kop gingen, 17,3% meer dan in dezelfde februarimaand vorig jaar. Vlaanderen kende een min of meer status quo (een stijging van 0,25%) en Wallonië zelfs een lichte daling. Verontrustend hierbij is dat het vooral onder ouderen is dat de sterkste toename van werkloosheid wordt gemeten. Mensen krijgen het trouwens moeilijker om aan werk te geraken: het aantal personen dat al één tot twee jaar werkloos is, is 3 keer zo sterk gestegen als het gemiddelde.


Neen, de crisis is niet afgelopen, zoveel is duidelijk. En kenners van de markt voorspellen een nieuwe crisis in de immobiliënmarkt, en vooral dan bij de projectontwikkelaars, die zich financieel veel te ver zouden hebben gewaagd. Maar daarover houd ik u zeker op de hoogte.

Geen opmerkingen: