POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

donderdag 11 maart 2010

Hoe zou het nog met B-H-V zijn?

Voor die Vlamingen die nog in sprookjes geloven en menen dat B-H-V nog voor de paasvakantie zal worden gesplitst – de vele CD&V-Vlamingen bijvoorbeeld – was er onlangs in De Morgen een vrij ontnuchterend bericht te lezen: Uitstel voor Brussel-Halle-Vilvoorde tot na de paasvakantie (D.M., 26.02.2010).


Jean-Luc Dehaene die in alle luwte blijkbaar aan het voort wroeten is, zou dus niet landen voor de paasvakantie, maar “de overtuiging groeit dat niet lang na de paasvakantie wel degelijk een compromis op tafel kan liggen”.


Het grote woord is er opnieuw uit: ‘compromis’. Elk Vlaming die al enige jaren op deze aardkloot rondloopt, hoort dan alle klokken luiden, inderdaad. “In ruil zal dan minstens het inschrijvingsrecht voor Franstaligen, waardoor ze vanuit de rand kunnen blijven stemmen op Brusselse kandidaten, moeten ingevoerd worden. Hoever dat inschrijvingsrecht reikt, is voorwerp van debat”.


Het debat moet voor juni afgerond zijn, omdat op dat moment het Belgisch voorzitterschap van de Europese Unie begint – wat voor mij al een reden zou zijn om het debat zéker niet voor die periode af te ronden. Maar dan de toegevingen! Dit is toch weer bijzonder kort door de bocht. We staan dus voor een nieuwe ronde faciliteiten-stommiteiten. Herinnert u zich deze periode nog? De Volksunie gaf 'met de dood in het hart' toe, er zouden faciliteiten voor Franstaligen in 6 gemeenten komen in ruil voor de ‘vele bevoegdheden die Vlaanderen zou gaan krijgen’. Maar: de faciliteiten zouden uitdovend en beperkt zijn.


We hebben het gevoeld, het ‘uitdovend en beperkt’ karakter van de faciliteiten…Onze vrienden in de faciliteitengemeenten kunnen ervan meespreken. De faciliteiten zijn er nog altijd aan het 'uitdoven'. Op één generatie tijd zijn de 6 gemeenten bijna volledig onder de Franstalige voet gelopen. En voor wie de streek niet kent: ga de 6 bezoeken! Ga kijken en ervaar wat het inschrijvingsrecht met een Vlaamse regio doet.
Dit wordt dus opnieuw het zoveelste pure boerenbedrog. We zeggen nu al: dank u, Jean-Luc!

Geen opmerkingen: