POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

woensdag 1 juli 2009

Over procedurefouten in justitie

Samen met collega’s parlementairen had ik de gelegenheid minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) te ondervragen over de zaak Lagrou in de regio Ieper. De grootste drugsboer in dit land – goed voor 17.500 planten – kwam vrij op basis van een procedurefout (het huiszoekingsbevel was naar verluidt niet helemaal correct ingevuld). Ondanks de bekentenissen van de familieleden en de dader zelf, ondanks de verpletterende bewijslast: vrij! Het misdrijf werd een ‘niet-misdrijf’.

Terwijl de bakker die voor het rode licht aan het wachten is, en gauwgauw een boterham verorbert, een boete van 100 euro moet betalen. Onmiddellijk. Zonder dat procedurefouten de boete doen verdwijnen. Justitie hangt volledig uit balans, dat blijkt steeds opnieuw. De lezersbrieven in de krant staan er trouwens vol van.

De minister had geen enkele moeite de onbegrijpelijke blunders van Justitie te erkennen. Hij had er ook geen moeite mee om het rigide van de justitieel systeem te erkennen, waarin misdrijven door procedurefouten, die de belangen van de mogelijke daders niet aantasten, tot niet-misdrijven worden. Hij kondigde onmiddellijk voor het kernkabinet van vrijdag de bespreking aan van een groot justitieplan. Het zou allemaal onmiddellijk veranderen en wel ten gronde!

Lang heeft de euforie niet geduurd. Ondertussen hebben PS en Open VLD al hun veto gezet tegen het CD&V-plan. Het plan krijgt een eerste klas-begrafenis, want het wordt voor bespreking teruggestuurd naar de interkabinettenwerkgroep. In de koelkast dus. Alleen jammer dat men de criminaliteit ondertussen ook niet even in de koelkast kan opbergen.