POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.





dinsdag 14 juli 2009

Wanneer ‘beloften’ als ‘resultaten’ worden voorgesteld

Een triomferende Bart De Wever werd door zijn troepen bijna letterlijk de regering binnengestuwd. N-VA treedt tot de volgende Vlaamse regering toe – het is ze gegund, zij waren immers de grote overwinnaars van de jongste verkiezingen. Voorzitter De Wever meent dat alle verkiezingsbeloften hiermee werden gerealiseerd.

Op zo’n moment krijg ik, als ambetanterik van het Vlaams Belang, het gevoel, neen, ben ik er zelfs van overtuigd dat Bart De Wever hier wel bijzonder kort door de bocht gaat. Té kort, op precies te zijn. Ik ben trouwens niet de enige die een ongemakkelijke gêne voelt bij dit zegebulletin van de N-VA.

Politicoloog Bart Maddens (Universiteit Leuven) is niet helemaal overtuigd van deze strategie. Hij voelt bij zichzelf “een knagende twijfel over de Vlaamse strategie” (De Morgen, 10.07.2009). Hij stelt vooraf dat de traditionele communautaire onderhandelingen op niets zijn uitgelopen – maar vergeet er wel bij te vermelden dat de Franstalige politici zowat alles hebben geblokkeerd, en dat de ingewikkelde Belgische staatsstructuren van de Vlaamse demografische meerderheid een politieke minderheid hebben gemaakt, maar soit.

Wat hem vooral zorgen baart, zijn volgende 3 punten: Ten eerste vindt hij het verontrustend dat de regeringspartijen de 5 resoluties niet langer expliciet hebben durven vernoemen in het regeerakkoord. Er wordt ten tweede zelfs met geen woord meer gerept over B-H-V, ook niet onmiddellijk goed nieuws. En ten derde, over de zogenaamde hospitalisatieverzekering en de aanvullende kinderbijslag: veel verder dan beloften is men in deze regering niet gekomen.

De lakmoesproef voor deze regering komt er wellicht sneller dan verwacht, volgens de professor: “Veel zal afhangen van de vraag of de Vlamingen inzake de begroting voet bij stuk zullen houden. Na de zomer zullen budgettaire knopen doorgehakt moeten worden. Dan zal er ongetwijfeld opnieuw druk worden uitgeoefend op de Vlaamse regering om toch een extra inspanning te doen om het Belgische tekort binnen de perken te houden”.

Wij zijn benieuwd: CD&V in de federale en de Vlaamse meerderheid, N-VA wel in de Vlaamse meerderheid maar federaal in de oppositie. Het worden dus boeiende en beslissende dagen in september en oktober. Maar deze Vlaamse regeringsvorming als “een Vlaamse overwinning” voorstellen, mijnheer Bart De Wever?